Видобуток алмазів у Якутії

Видобуток алмазів у Якутській АРСР теоретично почався ще 40-х роках 19 століття, т.к. саме тоді російський геолог Р.К, Маак висунув гіпотезу, що алмазні родовища можуть бути в районі між Вілюєєм та Малою Ботуооб’ю. Звичайно, мова навіть не йшла про кімберлітові труби та промислову розробку.

Наступний етап освоєння сибірських родовищ розпочався 20 столітті: В.І. Вернадський та В.С. Соболєв аргументовано доводили, що геологічна структура у Сибірської та Південноафриканських платформ подібна, а тому, швидше за все, у Якутії є корінні родовища.

В період революції, звичайно, було не до алмазів та експедицій, але вже до кінця 30-х, коли виросло нове покоління вчених геологів, пошуки відновилися, тим більше, що в цей час західні країни відмовляли Сталіну в постачанні каміння. Експедиції працювали в Єнісеєвому басейні на Уралі, де були відкриті незначні (у масштабах промисловості СРСР) алмазні розсипи. І знову війна зупиняє геологію: тільки 1946 року починається справді масштабна державна кампанія з пошуку алмазів.

Так, у 1949 році, як і передбачав покійний академік Вернадський, у басейні нар. Вілюй був зареєстрований офіційний первісток якутських родовищ.

Технологічні можливості експедицій тих років були незначні: використовувалося промивання та обробка річкового піску та гальки.
По-справжньому технологічний прорив у геології алмазів здійснила А. Попугаєва, винайшовши так звану методику піропової зйомки, за допомогою якої в 1954 році виявила першу якутську кімберлітову трубку. Так, до середини 50-х відомо вже 15 алмазних родовищ. Біля одного з них виросло місто Мирний з однойменною копальні.

Сумно, що радянська верхівка не оцінила подвигу Папугаєвої за заслугами (її батько був репресований у 1937), яка зробила те, з чим не впоралися сотні геологів до неї. 1957 року геологи Амакінської експедиції отримали Ленінську премію, Лариса Анатоліївна до списку приставлених до нагороди не потрапила.

Щороку (з кінця 60-х) у Якутії видобуток алмазів оцінюється у суму понад 1 млрд. доларів, а кар’єр «Мир» (на фото вище) досі залишається найбільшим на нашій планеті.

За матеріалами pro-kamni.ru

Комментарии к записи Видобуток алмазів у Якутії отключены

Filed under Історія алмазів

Comments are closed.