Скарб британської корони. Ч.1.

Багато років у музеї Тауера, в Лондоні знаходиться одне з найцінніших надбань британської корони — знаменитий діамант Кохінор. Примітно, що це навіть не найбільший алмаз серед королівських зборів коштовностей — 109 карат — проте саме він цінується більше за інших і охороняється як зіниця ока.

Пояснюється це тим, що перед тим, як засяяти в імператорській короні, камінь пережив довге, століттями повне пригод життя. Був час, коли цей діамант по праву вважався найбільшим у світі. І хоча точно не відомо, якою була його первісна вага (джерела коливаються в оцінках від 240 до 672 карт), він завжди знаходився у вирі інтриг, змов, любовних трагедій і воєн.

Є думка, що «Кохінор» жодного разу не купили чи продали: його дарували, відвойовували, крали, але жодного разу по-чесному не продавали за гроші чи інший еквівалент.

Спочатку камінь знайшли у відомих на весь тодішній світ голкондських списах близько п’яти тисячоліть тому. З того часу, ще безіменний, він змінив жоден десяток різних господарів. Одне з перших письмових свідчень про алмаз відноситься до 1304, до часу завоювання індійського князівства Мальва якимось Ала-ад-Діном Хільджі з Делі. Чудовий алмаз на кілька століть став реліквією сімейства радж Хільджі і передавався у спадок.

В 1526 в Індію вторгається зі своєю армією з Кабула цар Бабур, син якого згодом став засновником династії Великих Моголів. Так, «Кохінор», родова цінність індійських махараджів вкотре став здобиччю завойовників. Втім, пізніше син Бабура Хумаюм передав алмаз у дарунок шаху Персії, проте за кілька десятків років «Кохінор» знову повернувся на батьківщину. І знову як подарунок.

Його власником став Шах-Джахан з Агри, знаменитий в історії будівництвом мавзолею Тадж-Махала. У Шах-Джахана був не менш знаменитий і описаний у літописах «Павлиний трон», в якому наш діамант і служив оком павича.

Цей сліпучий трон стояв на піднесенні з мармуру, прикрашений виноградними лозами зі справжніх смарагдів та рубінів. Золоті та срібні павичі довершували витвір мистецтва індійських майстрів: їхнє пір’я переливалося самоцвітами, а в очниці були інкрустовані діаманти, одним з яких і був «Кохінор».

Далі буде…

За матеріалами dni.ru

Комментарии к записи Скарб британської корони. Ч.1. отключены

Filed under Історія алмазів, Історія діамантів

Comments are closed.