Звідки взялися алмази

Природні алмази зустрічаються одночасно рідко і широко поширені, оскільки алмазні поклади є на кожному континенті світу, крім Антарктичного, хоча там ніхто і не копав.

Види алмазних родовищ бувають декількох типів: розсипні та у вигляді кімберлітових трубок, які були відкриті наприкінці 19 століття.

До цих пір вчені не мають точної інформації про те, який вік утворення алмазів і як саме вони утворилися в літосфері Землі. Проте серед геологів є кілька рівноправних гіпотез: мантійна, магматична, флюїдна, метеоритна. Не кажучи вже про екзотичні.

В основному вчені верифікують теорії магматичного та мантійного походження алмазних родовищ. Якщо узагальнити, то ці дві теорії вважають, що алмаз сформувався з атомів вуглецю, який трансформувався в кристалічну решітку кубічного типу під впливом величезного тиску близько 45000 — 60000 атмосфер на глибині близько 125 — 200 км при дії температури від 900 до 130С. відбуваються викиди магми з надр Землі, то алмази вилітають на поверхню разом з тоннами вулканічної магми через так звані трубки вибуху, що формуються при цьому.

Приблизний вік алмазів становить, на думку вчених, від 900 млн. до 4,25 млрд. років. Людині взагалі важко усвідомити ці цифри, адже виходить, що алмази народжувалися разом із нашою планетою.

Зрідка трапляються камені метеоритного, тобто. Неземного генезу. Цілком можливо, що утворилися ці алмази ще до сонячної системи. Ось так.

Зустрічаються родовища як з дрібним, так і великим камінням, дрібні алмази використовуються в промисловості.

Формування кімберлітової трубки

Основні родовища кімберлітового типу перебувають у Африці, Росії, Канаді, Австралії.

За матеріалами diamondexpert.ru

Комментарии к записи Звідки взялися алмази отключены

Filed under Історія алмазів, Цікаві факти

Comments are closed.